ProjectvoortgangFimo klei is prachtig materiaal om heel gedetailleerd mee te werken. Ik heb het al lang niet meer gedaan en moet even mijn geheugen opfrissen met wat filmpjes op internet.

De werkplekVoor het bewerken van de klei heb je een voor klei geschikte pastamachine nodig. De klei is als ze lang niet gebruikt is erg hard en taai. Met een pastamachine maak je ze eenvoudig zacht. Er zijn talloze filmpjes op internet te vinden waarin dat uitgelegd wordt. Als je werkstuk af is, bak je deze in een oven. Fimoklei bak je een halfuurtje op 30 graden. Ik heb mijn werkstuk meestal op een glazenplaatje in mijn oven liggen. Daar hecht de klei niet aan en het werkstuk ligt dan mooi glad. Mijn glazen plaatjes zijn de ruitjes van goedkope fotolijstjes.
PastamachineJe hebt ook wat gereedschap nodig. Een erg dun speciaal kleimes is superfijn. Je kunt deze in de meeste hobbywinkels wel kopen. Voor de rest wat spatels, vorken, satehprikkers en waar je maar vormen mee in de klei wilt maken. Ik gebruik een grote gladde badkamertegel om de klei op te rollen.
Een reep die in kleur verlooptIk ga een werkstuk met bloemetjes maken, met behulp van zogenaamde "canes". Ook hiervoor zijn talloze handleidingen op internet te vinden. De basis voor een cane is meestal een reep klei die van kleur verloopt. Deze maak je in de pastamachine. Ik kijk graag filmpjes van Fiona Abel Smith, die heeft goede uitleg.
CanesNa een tijdlang kneden, rollen, doorsnijden, weer samenvoegen, rollen en ga maar door, heb je dan eindelijk een cane, de basis voor je werkstuk. Je ziet hier wat canes.
Meer canesDit zijn er nog een paar. Je kunt de bloemetjes en de blaadjes al herkennen. De basisvorm van een cane is rond, vierkant of driehoekig.