ProjectvoortgangIk ga een taverne voor DnD maken. Ik gebruik Fusion360 om een ontwerp te maken en laser de basis dan uit foamboard. De vloeren, muren, dakpannen en wat maar nodig ik maak ik uit XPS foam of balsahout.

De benedenverdieping (Fusion360 design)De taverne bestaat uit een benedenverdieping met een buitentrap die naar het slaap deel leidt en twee grote ruimtes waarvan een met een openhaard. Onder de trap naar het slaapdeel is nog een bergruimte.
De eerste verdieping (Fusion360 design)De eerste verdieping heeft een hal en drie kamers. Een trap leidt naar de tweede verdieping.
De tweede verdieping (Fusion360 design)Op de tweede verdieping zijn nog eens 4 kamers en een lange hal. Ook is er een luik naar de grote zolder.
De zolder (Fusion360 design)De zolder is een grote ruimte.
Een paar van de gelaserde onderdelenAls het ontwerp naar mijn zin is, laser ik alle muren en vloeren uit foamplaat. Met schilderstape plak ik alles in elkaar om te kijken of het past.
Het pastDat is nog wel een gepuzzel maar met wat geduld zit alles in elkaar. Nu kan het gelijmd worden zodat de basis klaar is. Ik gebruik sneldrogende houtlijm om de platen aan elkaar te lijmen.


De afwerkingIk ga de verdiepingen een voor een opbouwen. De balken van het vakwerkhuis maak ik van vierkant balsahout. Dat is lekker licht en eenvoudig te snijden en te lijmen met houtlijm.
Naaldjes om de balken op hun plaats te houdenIk gebruik knopspelden om balken op de juiste plaats te houden terwijl ze drogen.
Kleine onderdelen uit MDFVoor alle deuren, ramen en hekjes gebruik ik weer de laser. Uit 3mm MDF laser ik wat basisvormen die ik later nog beplak met balsahout of XPS foam.
Onderdelen voor een deurIk wil graag draaiende deuren, dat is wat gepriegel met kleine vormpjes en sateprikkers
Het scharnierHier zie je hoe de delen met behulp van een sateprikker een scharnier vormen.
Het scharnier kan bewegenHet onderste en bovenste blokje lijm ik weer in de deurpost en zo heb ik een basis voor een deur.
De deur zit in de wandDe deur maak ik af met balsahout. Je ziet hier twee voorbeelden. De deurposten en de ramen lijm ik vervolgens in de ruimtes die precies op maat zijn gelaserd in de basisvorm.Een ander model deur


Vakwerk aan de binnenkantIk beplak de binnen en de buitenkant van de muren die gepleisterd moeten worden met dunne repen balsahout waar ik textuur op heb aangebracht. Dat textuur aanbrengen doe ik met een kleine wirebrush. Het begint al ergens op te lijken.
SierpleisterDe muren bepleister ik met goedkope modelling paste bedoeld voor acrylverf.
Een openhaardIn een van de kamers heb ik een openhaard gemaakt.