Olieverf paletEr zijn inmiddels heel wat verschillende soorten paletten in de handel. Zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En welk palet moet je nu voor welke verf gebruiken? Hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende paletten.

Paletten voor Aquarelverf/Gouache

Afsluitbaar kunststof aquarelpalet. Ook handig voor het werken buiten. Doordat dit palet is af te sluiten geeft het geen geklieder bij vervoer. Doe de verf zo uit de tube in een klein vakje en gebruik de grotere vakjes om te mengen. Je kunt opgedroogde verf gewoon gebruiken. Afsluitbaar kunststof palet
Mengbakje in de vorm van een traditioneel palet. Is niet echt heel handig om te mengen omdat de vakjes erg klein zijn. Dit palet wordt ook veel voor plakkaatverf gebruikt.Mengbakje in de vorm van traditioneel palet
Palet met mengbakjes in verschillende formatenPalet met mengbakjes in verschillende formaten. Vul de kleine vakjes met verschillende kleuren en gebruik de grotere om deze te mengen.
Porcelijnen mengbakjePorseleinen mengbakje. Het porselein neemt in tegenstelling tot sommige kunststof paletten geen kleurstof op en daarom blijft je palet mooi wit. Het is geen echt handig palet om te mengen. Door de diepte van de vakjes kun je wel grotere hoeveelheden verf aanmaken.
Zelf maken:
In plaats van een aquarelpalet te kopen kun je ook een wit (porseleinen) bord gebruiken. Doe dan verf zo uit de tube op de rand van het bord en meng in het midden van het bord.

Tip:
Wil je kinderen met “dure” aquarelverf uit een tube laten werken, doe dan van elke kleur wat in een klein vakje van een afsluitbaar kunststof aquarelpalet. Laat de verf drogen voor gebruik. Nu wordt de verf beter verdund bij het gebruik en gaat langer mee.Paletten voor Acrylverf

Stay Wet paletMet een stay- wet palet met speciaal membraam papier blijft acrylverf dagenlang vochtig en gebruiksklaar. Breng verf aan de randen aan, en meng in het midden.
 Acryl palet met verschillende bakjesAcrylpalet met diverse bakjes. Voordeel van dit palet is dat de verf niet hecht aan de bakjes, deze hoeven dus niet schoongespoeld te worden. Laat de verf drogen en “pel” de acrylverf van de bakjes af. Er zitten veel paletbakjes in diverse vormen in de sortering. Sommige kunnen afgedekt worden. Je vindt een dergelijk palet in meerdere uitvoeringen.
 Tear off paletTear-off palet. Scheur na gebruik gewoon het vieze vel eraf en begin op een nieuw vel. Is in meerdere maten en van diverse merken te verkrijgen.
 Ovaal kunststof paletWit ovaal kunststof palet . Gedroogde acrylverf kan gemakkelijk van dit palet gepeld worden.

Zelf maken:

Een nadeel van acrylverf is dat het op je palet snel opdroogt. Om dat te voorkomen kun je een ''wet palet'' aanschaffen. Het palet bestaat uit een lage kunststof doos, die kan worden gesloten. Op de bodem van de doos bevinden zich 2 lagen papier. De bovenste laag bestaat uit een vel geprepareerd (afscheur)papier; de onderste laag uit nat, poreus papier. De osmosewerking vertraagt de droogtijd van de verf. Je kunt zo’n palet ook zelf maken. Schaf een witte kunststof koelkastdoos met deksel aan; de deksel moet goed sluiten. Probeer een zo groot mogelijk formaat te vinden, die circa 4 centimeter hoog is. Leg op de bodem 2 lagen papier van een keukenrol. Hou de doos vervolgens onder de kraan en maak het papier nat - het overtollige water giet je weg. Er mogen geen plasjes water in de doos achterblijven. Op het natte keukenpapier leg je een velletje op maat geknipt bakpapier voor de oven, of een velletje van een afscheurpalet (ruwe kant onder). Druk het met de vlakke hand stevig aan. Klaar is het palet. Wanneer je stopt met schilderen sluit je de doos goed af. De verf blijft zo lang goed, tot wel een week.

Tip:
Een zelfgemaakt ''nat palet'' kun je zowel bij buiten schilderen als in je atelier gebruiken. Omdat hij afdekbaar is kun je hem vervoeren zonder te kliederen.Paletten voor Olieverf

Standaard palet voor olieverfStandaard palet voor olieverf. Meestal zijn deze van ongelakt hout gemaakt, maar een enkele keer kom je ze ook in kunststof of van glas tegen. Breng de verf aan de randen aan en meng in het midden. Na gebruik schraap je de verfresten eraf.
Traditioneel palet met contrasteunProfessioneel houten palet. Dit model armpalet heeft een contrasteun. Vooral handig als je langer doorwerkt. Breng de verf aan de randen aan en meng in het midden. Na gebruik schraap je de verfresten eraf.
Tear off paletTear-off palet. Scheur na gebruik gewoon het vieze vel eraf en begin op een nieuw vel. Is in meerdere maten en van diverse merken te verkrijgen.
Glazen paletGlazen palet. Voordeel van dit palet is dat het erg eenvoudig schoon te maken is. De paletten kunnen meerdere kleuren achtergrond hebben, Wit, grijs of doorzichtig.
Zelf maken:
Natuurlijk kun je ook zelf een olieverf palet maken. Het eenvoudigste is om dit gewoon met een figuurzaag uit een stuk triplex te zagen. Je kunt de vorm en het formaat dan aanpassen aan je eigen wensen.

Je kunt ook zelf een olieverf palet maken van een stuk plexiglas, je kunt dit in doe het zelf zaken kopen. Plexiglas kun je eenvoudig met een figuurzaag in vorm zagen. Vergeet niet de scherpe randjes af te schuren. Als je onder je palet nu een kleur papier in dezelfde tint als je achtergrond legt, kun je precies zien hoe de door jouw gemengde kleuren hierop uitkomen.

Tip:
Je bewaart een olieverfpalet met verf erop het makkelijkst door de verf af te dekken met plastic huishoudfolie. De verf blijft zo heel lang bruikbaar en je kunt het palet vervoeren zonder te kliederen.